Historie

Arie Wiskerke , de grondlegger van de restaurants in Philippine , is geboren in Ellewoutsdijk in 1870 . Toen in de jaren 1898 – 1899 Arie Wiskerke als onderaannemer bij de aanleg van het nieuwe Philippinekanaal werkte , ontmoette hij daar zijn vrouw. Hij besloot daarop in Philippine te blijven wonen.

Als compagnon van de heer Voerman runde hij in 1907 café ‘Au Port’ in Philippine.

Na een tijdje werd besloten dat Arie alleen verder zou gaan met de zaak.

Het café was gelegen aan de haven , vandaar de naam ‘Au Port’. Het was een echt dorpscafé en ontmoetingsplaats voor de vissers en kooplieden. Boven het café was er een klein hotel met 7 kamers . Vele kooplieden die op doorreis waren , maakte hiervan gebruik. Alleen de hotelgasten konden een hapje eten in het café.

In 1922 werd ‘Au Port’ een mosseleethuis. Het interieur was eenvoudig: rijen bestaande uit lange houten tafels zonder tafellinnen. Mensen van verschillende rangen en standen zaten gebroederlijk naast elkaar aan één tafel. De menukaart was simpel: rauwe of gekookte mosselen , biefstuk en gebakken paling.

 

In 1949 nam Arie’s zoon  Gérard Wiskerke de zaak over. Het café-restaurant bleef maar het hotel verdween. Ook de naam ‘Au Port’ veranderde in ‘De Fijnproever’.

Dit kwam omdat de haven die voor het restaurant lag, dichtslibte en in 1952 helemaal verdween.

Op de menukaart kwamen een aantal gerechten bij zoals een uitsmijter , dagsoep , tong en paling op verschillende wijzen bereid. Steeds meer Belgen bezochten het restaurant. Door de enorme drukte , mensen moesten soms 2 tot 2˝ uur wachten voor er een tafel vrij kwam , liet Gérard er een zaal bijbouwen. Er was nu plaats voor 150 personen.

Als eerbetoon aan zijn vader Arie liet Gérard een schilderij en tegeltableau maken. Hierop staat Arie afgebeeld als mosselfijnproever. Het tegeltableau is aangebracht aan de voorzijde van het restaurant.

 

In 1974 geeft Gérard de scepter over aan zoon Harry Wiskerke , die de zaak voor een deel veranderde. Zo kwam er linnen op tafel , de menukaart werd weer wat uitgebreid en er kwam een wijnkaart.

 

In 2008 nam Gerben, de zoon van Harry, het restaurant over en verbouwde de zaak tot wat het nu is, zowel een thuishaven voor zakenmensen als voor jonge gezinnen die een plaatsje bij de speelhoek kunnen kiezen, of in de zomer op terras bij de buitenspeeltuin.